RÅDGIVARINTERVJU

Morow Invest

Från erfarenheter på företag som Folksam, SEB och Max Matthiessen till att starta Morow, handlar deras driv om att vara riktiga rådgivare. Morow grundades som ett alternativ till de stora aktörerna och har lyckats konkurrera trots att de är ett mindre företag. Deras framtida visioner fokuserar på tillväxt, digitalisering och att fortsätta göra det bästa för sina kunder. Trion bakom Morow har alla olika bakgrunder, men gemensamt är att ingen tog en spikrak väg in i finans.

Vill man jobba som rådgivare på riktigt och kunna vara trygg i sin leverans till kunden, då ska man hoppa på det här tåget.

För Patrik Teinmark började allt med hans förmåga att prata med människor. "Min morfars bror tyckte att jag var en clown, vilket egentligen betydde att jag kunde prata med alla möjliga människor." Efter att ha arbetat på allt från Folksam till SEB Försäkring var han med och startade Max Matthiessen i Norrköping 2001 och stannade där i 20 år.

Joakim Halvardson drömde först om att bli landslagsmålvakt. "Jag trodde jag skulle bli nästa landslagsmålvakt i fotboll, men det blev inte så", säger han med ett skratt. När den drömmen försvann, började han jobba inom bank och försäkring. Han anslöt sig till Max Matthiessen 2010 och beskriver det som att ha "tagit rygg på ’junioren’ Patrik."

Gustaf Halvardson började studera till civilekonom efter gymnasiet. Intresset för finans växte under utbildningen, och det var under examensarbetet som han insåg att "det är det här jag vill jobba med". När han började söka jobb, öppnade sig en möjlighet hos Patrik och Joakim på Max Matthiessen 2020.

Att vara rådgivare, inte säljare

Ingen av dem hade barndomsdrömmar om att jobba inom försäkring och bank . Patrik reflekterar: "Det var ingen dröm man hade när man var åtta år att man skulle bli brandman eller försäkringskille." Tidigt i sin karriär arbetade han som fritidsombud och åkte hem till folk, satte sig vid köksbordet med katten i knät och pratade försäkringar. "Det var ett ganska unikt sätt att arbeta på, och det gjorde jobbet roligt trots att själva försäkringen kanske inte var det mest spännande." Joakim, som började inom bankvärlden, erkänner att säljrollen inte alltid var rolig. "Jag gick från bank till försäkring, då blev det nog mer uttalat sälj," säger han. Men med tiden växte intresset.

Gemensamt för dem alla är deras vilja att vara riktiga rådgivare, inte bara säljare. Gustaf drogs till finans för att hjälpa människor med komplexa frågor om pension, försäkringar och placeringar. "För många kan pension och försäkringar vara svårt att förstå" säger han. Joakim håller med: "Jag tror också att vi verkligen vill vara rådgivare och inte ses som säljare," och tillägger: "Vi vill våga stå för allt vi säger, oavsett hur marknaden svänger."

Vi vill våga stå för allt vi säger, oavsett hur marknaden svänger.

Morow - en ny väg i finansvärlden

När de startade Morow var det för att skapa något nytt och annorlunda. Gustaf förklarar: "Vi ville inte ha någon som sitter ovanför oss och säger att nu ska alla ha det här, för det här är det bästa. Vi ville kunna individanpassa och för det behövdes bland annat ett större produktutbud." Målet var ett mer personligt och individanpassat tillvägagångssätt.

Joakim förklarar varför de ville göra något annorlunda: "Att komma bort från ’fabriken’, säger vi. Det var den stora anledningen - att lämna det standardiserade och istället skapa något eget." För dem handlade det om att göra saker på sina egna villkor.

Beslutet att starta Morow kom gradvis. Patrik säger: "Vi lyfte förändringar och förbättringar vi ville genomföra, men vi fick aldrig gehör för det. Och till slut rann bägaren över." Det i sin tur ledde till att Morow skapades.

En viktig del i beslutet var deras samsyn. Joakim säger: "Vi har en jäkla samsyn på allting, vilket gör det hela mycket enklare. Och sen, fabriken - nej tack."

Gustaf minns hur beslutet egentligen föll ganska spontant: "Det var lite roligt, för det började med att vi käkade lunch, och sen var det någon av oss som kastade ur sig idén. Vi hade inte pratat om det tidigare, men sen sa alla tre: 'Ja, det har jag också tänkt på!' Så det föll ganska naturligt. Det kom från tomma intet, och sen sa det bara pang. Och så var vi alla rörande överens om vad vi tyckte om saken."

Från vänster: Gustaf Halvardson, Elisabeth Sidén (Finansiell administratör), Joakim Halvardson och Patrik Teinmark
Från vänster: Gustaf Halvardson, Elisabeth Sidén (Finansiell administratör), Joakim Halvardson och Patrik Teinmark

Nya utmaningar och möjligheter

Att gå från ett större bolag till att starta eget innebär både prövningar och nya möjligheter. Patrik reflekterar: "Vi hade ett stort ansvar tidigare, men nu skulle vi börja från noll, vilket innebar ett nytt ansvar och lite press. Men vi kände oss trygga i vårt kunnande, och det gav oss självförtroende." Joakim håller med: "Visst stötte vi på problem, det tog längre tid än vi räknat med. Vi var nog inte riktigt beredda på det." Trots dessa utmaningar känner de att resan har varit värd det, och att de har vuxit både professionellt och personligt.

En av de viktigaste faktorerna bakom verksamheten har varit att erbjuda ett brett produktutbud. Gustaf förklarar: "Alla individer är olika, med olika preferenser och sätt att se på saker. Därför behöver man ett stort produktutbud för att kunna möta alla behov." För dem var det avgörande att kunna erbjuda många alternativ, vilket gjorde deras erbjudande konkurrenskraftigt på marknaden.

Joakim reflekterar: "Vi är ju pensionsgubbar egentligen, så för oss var det också viktigt att få till en digital lösning." Han berättar att deras kundbas sträcker sig från enmansföretag till stora börsbolag, vilket ställer olika krav. "Vi kan inte komma ut med en begagnad Amazon när de kör Ferrari," säger han och understryker vikten av att kunna anpassa lösningar efter kundens storlek och behov. 

Mer transparens mot kunderna

När de reflekterar över relationen till sina kunder sedan starten av Morow, konstaterar de att mycket har förblivit detsamma, särskilt på försäkringssidan. "Den stora skillnaden mot tidigare är att det är Joakim och Gustaf som jobbar med försäkringssidan och att vi alla tre jobbar med placeringar," förklarar Patrik. Däremot har investeringssidan förändrats. "Vi har nu en större verktygslåda, vilket gör att vi kan erbjuda mycket mer, så det är klart bättre," säger han.

En annan stor förändring är hur de tar betalt för sina tjänster. Joakim berättar att tidigare var allt inbakat i olika paket, men nu tar de betalt på ett mer direkt sätt. "Det var en skillnad för oss att ta betalt av kunden på ett annat sätt," säger han. Joakim påpekar att de ibland funderat på hur mycket de "törs" ta betalt för sin kunskap. "Vi blir bättre på det, men vi är fortfarande lite osäkra," säger han och betonar att de fortfarande lär sig och utvecklas.

En annan förbättring är transparensen gentemot kunderna. "Vi kan vara mer transparenta nu tack vare samarbetet med er," förklarar Patrik. Gustaf lägger till att det även gäller försäkringssidan. "Det är bättre både för kund och oss," säger han.

Vi ville inte ha någon som sitter ovanför oss och säger att nu ska alla ha det här, för det här är det bästa. Vi ville kunna individanpassa.

Vikten av rätt samarbetspartner

När Patrik, Gustaf och Joakim reflekterar över utmaningarna de mött sedan de startade Morow, konstaterar de att det finns fler aspekter än de förväntade sig. "Ska vi säga dokumentation för placeringarna?" säger Patrik och skrattar.

Gustaf håller med och förklarar: "Det är mycket jobb runt omkring, saker som vi inte tänkte på när vi var på ’fabriken’. Det är mycket som ska in till myndigheter och så vidare. Nu har vi ett större ansvar över helheten än tidigare."

Joakim betonar att valet av samarbetspartner är avgörande. "Valet av samarbetspartner är otroligt viktigt ur ett compliance-perspektiv, både för vår försäkrings- och investeringsaffär," säger han. De var alla överens om att compliance skulle vara en prioritet. "Att ha rätt samarbetspartner som förstår vikten av att sköta allt på rätt sätt blev avgörande för oss," förklarar han.

Från vänster: Gustaf Halvardson, Elisabeth Sidén (Finansiell administratör), Patrik Teinmark och Joakim Halvardson
Från vänster: Gustaf Halvardson, Elisabeth Sidén (Finansiell administratör), Patrik Teinmark och Joakim Halvardson

En familjär arbetskultur

I teamet på Morow är samarbete och nära relationer nyckeln till framgång. Joakim och Gustaf, far och son, skrattar när de får frågan om hur bakgrund och familjeband påverkar arbetet. Joakim säger: "Den ena frågan borde ju han [Patrik] få svara på." Gustaf, som är Joakims son, förklarar: "Det känns som vi alla är nästan som en familj. Vi har jobbat ihop länge och trivs väldigt bra ihop." Han betonar att relationen går bortom det kollegiala: "Dels så är det ju blodmässigt mellan oss, men annars känns det som en familj."

Patrik, som har arbetat med både Joakim och Gustaf länge, delar samma känsla: "Vi känner varandra väldigt väl och vi är rätt så prestigelösa." Han förklarar att de kan vara ärliga med varandra, oavsett om det gäller beröm eller kritik: "Vi kan säga till varandra om det är bra eller dåligt."

Patrik reflekterar också på hur det skulle varit om de inte känt varandra så länge: "Jag tänkte säga jobbigt, men det vet jag inte. Om vi hade varit helt nya för varandra, då hade det varit värre. Men vi har jobbat länge ihop och vet hur vi funkar.”

Starka personligheter och förmågan att komplettera varandra präglar teamet. Patrik beskriver styrkan i deras samarbete: "Vi kompletterar varandra väldigt bra, och vi är öppna." Joakim håller med: "Vi är bra på olika saker och låter varandra vara bra på det."

Gustaf betonar deras prestigelöshet: "Vi vet vem som är bäst lämpad för olika uppgifter och kan bolla det vidare." Ett konkret exempel är arbetsfördelningen, där Patrik och Joakim konstaterar att "administration inte är min eller Jockes starka sida," och därför faller det naturligt på Gustaf.

De erkänner också varandras talanger, som när Patrik skickas fram på scenen. "Där är du bra, jävligt vass," säger Joakim, medan han och Gustaf hellre undviker rampljuset. Patrik skrattar och tillägger: "Och väldigt ödmjuka är vi också." Joakim avslutar med: "Vi kan håna varandra dagarna i ända, men det är alltid kärlek i hånet."

Vi kan tryggt säga att vi har en samarbetspartner som har sitt på det torra

Samarbetet med SVP

När det gäller samarbetet med SVP, var det inget självklart val från början. "Vi hade inte hört talas om SVP tidigare och tittade först på en annan samarbetspartner," förklarar de. Men efter att ha sett deras investeringslösning var de inte nöjda. Det var först efter ett möte med Fredrik [Wiberg, VD på SVP] och Andreas [Janson, Försäljningschef på Strivo] som känslan förändrades. "Efter vårt möte kändes det här mer rätt - både produktutbudet och sättet ni pratade på, särskilt utifrån ett complianceperspektiv," säger de.

Trots den positiva känslan från mötet, började samarbetet lite stökigt. "Starten blev lite stökig med systembyte hos er samtidigt som vi fick in massa nya kunder," berättar de. Men det var viktigt för dem att vara tydliga med vad som inte fungerade. "Vi var tydliga med att det inte funkade - och ni tog det verkligen på allvar," säger de och fortsätter: "Det kändes som att hela organisationen satte sig in i det för att reda ut vad som hade gått fel."

"Därifrån löste vi det tillsammans - och sen blev det riktigt bra," säger de. Och som de sammanfattar det nu: "Nu lever vi happily ever after."

Trygghet i samarbetet

Balansen mellan att vara egna och samtidigt ha stöd från SVP är en viktig del av deras verksamhet. "Det är tryggt att ha den balansen," säger Patrik. Samarbetet ger dem möjlighet att vara tydliga mot kunderna och förklara att de har en samarbetspartner med allt på plats. "Vi kan tryggt säga att vi har en samarbetspartner som har sitt på det torra," förklarar han.

Joakim påpekar att många inte förstår det regelverk som styr deras verksamhet, och som skiljer sig från andra aktörer. "Det finns ett tydligt regelverk för hur mycket man får göra och hur vi tar betalt. Så det är en trygghet med vårt samarbete," säger han.

En stor fördel, enligt Patrik, är att deras synpunkter tas på allvar. "Det känns också tryggt med hela compliancedelen," förklarar han. Gustaf framhäver också den trevliga tonen i samarbetet: "Alla på SVP är lösningsorienterade. Saker ses sällan som problem utan som möjligheter att lösa," säger han och uppskattar den positiva inställningen i alla diskussioner.

Vi kanske är små, men vi har lyckats skapa något som kunderna verkligen värdesätter.

”Hoppa på det här tåget!”

För teamet på Morow finns det ingen tvekan om rådet till rådgivare som funderar på att ta steget och bli egna. "Gört!" säger de unisont med ett skratt. Men han är också tydlig med varför han tycker att det är en bra idé. "Vill man jobba som rådgivare på riktigt och kunna vara trygg i sin leverans till kunden, då ska man hoppa på det här tåget - alla dagar i veckan!" säger Joakim och betonar hur värdefullt det är att ta kontroll över sin egen verksamhet och leverera på sina egna villkor.

Stolta över sin resa

När de reflekterar över sin resa är de stolta över att kunna konkurrera med de stora bolagen. "Vi kanske är små, men vi har lyckats skapa något som kunderna verkligen värdesätter," säger Gustaf. Patrik skämtar: "Våra fina priser från SVP," men tillägger att de är dåliga på att klappa sig på ryggen. De uppskattas för sin transparens och strävan att alltid göra det bästa för kunderna.

Teamet har stora visioner för framtiden, både för Morow, deras kunder och branschen. Joakim ser ett behov av mer digitalisering, särskilt i tjänsteflödet. "Lite mer digitalt inom branschen," säger han, och nämner även förändringar i lagstiftningen kring försäkringar.
Patrik ser tillväxt på Morow som en viktig del av framtiden. "Blir vi fler, kan vi hjälpa fler kunder och göra mer nytta," förklarar han och beskriver det som ett win-win-scenario: "Bra för oss, kunderna och SVP."

Joakim kompletterar med en större vision: "Blir vi större, både Morow och Primrose, får vi en större röst på marknaden och kan påverka på ett annat sätt."

Åk till toppen